Declaraţie-Vreau să fiu preşedinte!

Audio-Declaraţie!
Audio-După 20 de ani!

Stimaţi cetăţeni ai României,
Aceasta este o declaraţie de intenţie!
Vreau să fiu preşedintele României!
Acordaţi-mi vă rog căteva minute şi veţi vedea că voinţa mea coincide cu voinţa dumneavoastră.

Sunt ardelean din Alba-Iulia, absolvent al Universităţii Bucureşti în 1981. Am lucrat în învăţământ, proiectare, cercetare, investiţii, comerţ, consultanţă.
Sunt autor al unor lucrări şi articole despre prezent şi viitor şi al unor proiecte pentru viitor.
Nu am fost membru al partidului comunist înainte de 1989 şi al nici unui partid după 1989. Nu sunt produsul lor, nu am carat geanta nimanui şi nu am semnat nici un compromis cu structurile informative.
Am fost şi sunt un om liber. Vreau ca şi dumneavoastră să fiţi oameni liberi. Să fiţi oameni şi să fiţi liberi!

Am un program clar şi am nevoie de sprijinul dumneavoastră. A venit vremea schimbării!
România nu trebuie să fie o afacere!
Programul meu se numeşte România+Datorie şi Onoare!
Este un proiect unic, clar, justificat. Pentru prima oară în istoria de 150 de ani România poate deveni un stat democrat.

Stimaţi cetăţeni,
Am decis să intru în această cursă pentru că toţi cei ce şi-au anunţat candidatura sunt pionii aceluiaşi sistem. Ei anunţă reformarea sistemului, adică ajustarea lui cu menţinerea structurilor şi a privilegiilor. De la director la femeia de servici, în ţara noastră, toate posturile sunt rezervate clientelei de partid. Abuzurile lor au devenit insuportabile. Vor trage ţara într-un colaps social! Nu mai există doctrine dar ei vorbesc de doctrine, nu mai există libertatea deciziei. Singura ideologie a lor e banul. Au dezvoltat o caracatiţă de interese financiare peste România. În spatele lor sunt peste 20 miliarde de euro furaţi din bugetul de stat!
Trebuie să luptăm 20 milioane de oameni cu 20 miliarde de euro!

Oameni buni,
În 1989 nu aveam datorie externă dar nici libertate. Peste raţia de libertate însă, câştigată odată cu Revoluţia din decembrie 89, s-au ridicat clanuri de mafioţi şi oportunişti care au vândut tot, au îndatorat ţara şi care se vor stăpâni locali pentru totdeauna.
România trebuie să redevină a noastră, a cetăţenilor ei! Destul! Ne trebuie altceva!
Eu cer dărâmarea actualelor structuri, construind un alt stat!
Ţara înseamnă teritoriu+populaţie+cultură+drepturi. Statul este forma de organizare, administrare şi reprezentare a ţării.
Voi solicita voinţa populară pentru a produce două schimbări majore în România, schimbarea statului şi schimbarea drepturilor.
Altfel spus, România va deveni o republică democrată dintr+o republică semiprezidenţială iar noul stat va asigura, garanta şi dezvolta drepturile de existenţă ale cetăţenilor.
Astăzi, statul român este o Republică semiprezidenţială care nu funcţionează şi nu ne reprezintă! Se bazează pe structuri şi relaţii de interese, pe nepotism şi structuri de tip mafiot. Statul actual a dat posibilitatea unor oportunisti, amante şi fetiţe scoase de sub birouri de a se căţăra până în vârful puterii! De-asta suntem în situaţia de azi, într-o criză de competenţă şi decizie, de parcă n-ar fi fost de ajuns criza mondială! Acest stat este o mizerie, o ruşine pe istoria ţării!

Statul nou, propus de mine, este o Republică Democrată în care forul suprem este Sfatul Ţării format din două adunări, Adunarea Teritorială cu 11000 membri şi Adunarea Breslelor cu 3000 membri. Membri acestor adunări nu sunt retribuiti, nu se întrunesc în congrese. Ei reprezintă voinţa comunităţilor locale, în Adunarea Teritorială şi voinţa Asociaţiilor profesionale în Adunarea Breslelor. Vor vota de acasă. Dar ei vor decide funcţionarea statului român.
Vom avea un Parlament bicameral care va avea 220 membri în camera Teritorială şi 60 membri în camera Breslelor, aleşi şi validaţi de cele două adunări din Sfatul Ţării.
Aceştia vor fi retribuiţi şi vor avea activitate permanentă.
camera Teritoriala are funcţia de legiuitor si funcţie de control si propune un Preşedinte al statului. Preşedintele trebuie validat de Sfatul Ţării.
camera Breslelor propune Primul Ministru iar acesta formează Guvernul care va avea 10 ministere:apărare, externe, interne, dezvoltare, justiţie, protectie, educaţie, sănătate, cultură, resurse. Nu e nevoie de mai mult. Guvernul trebuie validat de Plenul camerelor reunite.
Orice membru al administraţiei centrale a statului, de la preşedinte la membru al guvernului va putea fi demis la propunerea unei Adunări Teritoriale Judeţene sau de Breaslă, cu votul majorităţii membrilor Sfatului Ţării.
Aceasta înseamnă ca puterea să aparţină poporului. Aceasta e democraţia!

Drepturile de existenţă înseamnă casă şi hrană. Fiecare cetăţean al României va primi pe toată durata vieţii, de la primirea certificatului de naştere până la deces, 250mp teren sau echivalent locuinţă şi drepturi de hrană, sub forma bonurilor valorice în echivalentul de azi a 50 euro-lună.
Aceste drepturi nu pot fi cedate pentru alte drepturi, nu pot constitui garanţie. nu pot fi tranzacţionate. Ele sunt dreptul fiecărui cetăţean şi obligaţia statului pentru a-ţi asigura existenţa. Ele reprezintă un minim. Dacă vrei mai mult îţi poţi realiza din veniturile proprii.
Eu sunt un om al cifrelor. Aceste drepturi sunt realizabile, nu o utopie. Terenul total pentru dreptul locuinţei înseamnă a 50+a parte din teritoriul ţării dacă nu luăm în calcul locuinţele existente. Da, această masivă operaţiune va da peste cap toate jongleriile şi speculaţiile imobiliare. Dar statul democrat este statul nostru, voinţa societăţii.

Drepturile de hrană de 50 euro-lună ar însemna 1 miliard de euro-lună adică 12 miliarde euro-an. E mult pentru România, pentru cetăţenii ei?
Reţineţi vă rog – Împrumutul a 20 miliarde de euro de la FMI ar fi ajuns pentru aceste drepturi timp de aproape doi ani! Unde s-au dus banii ăştia?
Împreună putem realiza un stat democrat, puternic, al nostru.Nu veţi mai fi slugile nimănui.
Nu se încurajează nemunca! Se asigură existenţa, atăt! Masa şi dreptul de casă le primeşti pentru că eşti cetăţean al României!

Stimaţi cetăţeni,
Legea electorală mă obligă să am o listă cu 200,000 de susţinători.
Este o lege nedreaptă, care favorizează grupurile de interese, partidele.
Eu vă solicit voluntariatul. Nu am în spate structuri de partid, nu am averi şi nici resurse pentru a mobiliza oamenii pentru susţinere.
Voi promova pe internet programul şi detaliile.
Fac un apel la celelalte forţe sociale şi politice din România să ne unim în acest demers. Putem schimba statul, putem să ne asigurăm drepturile.
Veniţi, împreună vom reuşi asta!
Am doar voinţă şi un program clar, România , Datorie şi Onoare! care va fi dezvoltat împreună de noi.
Pentru a nu da naştere la tot felul de speculaţii, îmi anunţ candidatura:
+ sub numele de Mircea Bătrânu
+ pentru proiectul RODO, România, Datorie şi Onoare
+ însoţit de un semn electoral din vechea Europă, o rună numită Mannaz, asemănător literei M .Este semnul OMULUI iar tot ceea ce vom construi va fi pentru OM!
După ce voi fi investit, voi desemna ca prim-ministru un jurist cu experienţă în administraţie şi în diplomaţie, care va forma guvernul cu zece ministere!
Apoi, prin referendum populaţia se va pronunţa asupra schimbării statului român.
După formarea Sfatului Ţării, a Adunării Teritoriale şi a Adunării Breslelor, se va forma Parlamentul bicameral, camera teritorială şi camera breslelor.
Eu îmi voi depune mandatul, cu misiunea îndeplinită, iar camera teritorială va face propunerea pentru un alt preşedinte!
Aceasta va fi România Democrată pe care v-o propun! Este un program clar, pentru viitor!
Pentru a putea candida am nevoie de sprijinul dumneavoastră, de voluntariat.
O construcţie nouă, o Românie Democrată, se poate naşte numai prin voinţă comună!
Sănătate şi succes tuturor!
Mircea Bătrânu

Reclame

3 comentarii

 1. Nu stiu cine esti, am dat intamplator de tine pe youtube. Ideile tale coincid in mare parte cu ale mele, si cu ale tuturor celor ce s-au saturat sa traiasca intr-o lume controlata de altii, si ma opresc aici. Ai sustinerea mea, cu unele mentiuni insa, in principal legate de acel mod de reorganizare a tarii. Lupta-te cat poti, vei rezona cu multi dintre noi!

  • Apreciez atitudinea si-ti multumesc pentru sustinere. Mentiunile tale e bine sa se transforme in partea ta de constructie la acest proiect.

 2. Iata mai jos o alta idee, mult mai veche, pe care am postat-o pe multe alte site-uri romanesti
  REGI si PRESEDINTI !(republicare)

  Pentru ca se apropie alegerile din Ro.si ca tot romanul care se pricepe la
  fotbal, agricultura(inclusiv la decorticarea principalelor produse, fie ca
  „e de floare fie ca e de dovleac”) si politica (ultima, mai ales in ultimii
  20 de ani),vreau sa fac cunoscut un punct de vedere -din pacate, si stiu,
  aparent nu tocmai popular(parere personala)- o parere,o idee, pe care am
  dezvoltat-o de multe ori, pe spatziile pe unde am (mai) scris si anume
  problema monarhiei in Ro.care -la un cetatean ca mine,cu intreg trecutul
  meu social, politic,etc.inclusiv a toate generatiile trecute , cat de
  cat adnotate in amintirile nescrise ale familiei-„pasiunea”pentru aceasta
  problema ar trebui sa fie ca si inexistenta, insa istoria tarilor
  „retrogade”, monarhiste ,in comparatie cu istoria tarii noastre
  – referindu-ne chiar si numai la aspectele pur practice- dovedeste
  de peste o suta de ani (desi nu ar fi eronat sa extindem aceasta
  declaratie chiar la sute de ani) si -cu atat mai mult si mai intens, mai
  imposibil de negat in ultimii 80 de ani cu subliniere pentru ultimii 20 ani-
  ca „omul este cel care sfinteste locul” insa rezultatele vor fi logice si pe
  masura, daca locul sfiintit este gresit ales, iar pentru a face translatia
  necesara, aici, „locul” este de fapt cadrul, sistemul in care omul isi va
  desfarsura activitatea pentru asi transforma in realitate dorintele, visele,
  planurile pe carea le-a avut la momentul „sfintirii”locului.
  Din literatura nationala cat si cea universala stim ca metaforele permit
  asemanarea, compararea unei natzii, a unui popor, cu orice: cu soarele,
  luna, cu puteri cosmice,entitati fantasmagorice s.a.m.d.
  Dar ce ar fi sa comparam o natie, un popor, chiar daca prin reductie, cu un
  singur
  om, care pana la urma este elementul de baza al unei natzii si chiar daca o tara
  ar exista geografic,insa fara oameni, ea nu ar insemna nimic, pentru simplul
  motiv
  ca nu ar avea cine sa o constientizeze, ca existenta.Deci, haideti sa comparam
  Romania cu un om de orice grad social, care a avut insa un accident si si-a
  rupt un os, la o mana sau un picior(pentru simplificare).Ce va face el? In cazul
  ca este vorba de timpurile moderne se va duce la un medic, in timpurile vechi se
  va duce la un vraci sau (accidentat intr-o padure intinsa) el singur
  -instinctual-
  va face cea ce cei doi amintiti mai sus, ar face: va gasi cateva crengute de
  lemn
  cat mai tare si singur i-si va confectiona o atela, isi va alinia oasele rupte ,
  le va lega zdravan in acele stinghiute si astfel va putea iesi din padure iar in
  timp, osul rup, mentinut cap la cap, se va suda la loc si respectivul va putea
  reveni la activitatea lui obisnuita in cateva luni. Dar daca nu va proceda
  asa? Raspunsurile sunt multiple, insa il vom lua in discutie doar pe cel care
  reprezinta doar cea mai usoara consecinta: oasele, nealiniate, cu chiu,cu vai,
  se
  vor suda pana la urma, insa indivdul va schiopa pentru tot restul vietii sale,
  nu va mai putea (prin activitatea sa) fi cotat ca si inainte si destul de
  probabil, va fi privit cu o oarecare reticenta de ceilalti.Exact acest lucru s-a
  intamplat si cu Romania, care a fost fracturata , odata cu schimbarea regimului
  monarhic cu unul „democratic” schimbare efectuata prin forta si santaj.Insa
  Dumnezeu( pentru cei care cred ) Karma, sau pura intamplare, in 1989, dupa
  aproape
  50 de ani de schiopatat national,ne-a dat sansa istorica, unica si de nesperat
  inainte, ca singuri sa ne lecuim piciorul rupt, si anume sa punem cap la cap
  cele 2 capete de oase rupte si astfel sa putem ajunge la
  performantele(economice,
  juridice, sociale generale) ale celorlate natii care nu au au avut nesansa sa
  fie
  „accidentate” cum Romania, a fost.Si totusi, noi romanii si nu „fortele oculte
  din exterior”or „agenturili straine” am ales (de cateva ori) dupa „89 sa fim
  in continuare schiopi si astfel in loc sa ne putem lucra manosul pamant, cu care
  am fost binecuvantati de natura(de Dumnezeu , pentru cei care vor asa), pentru
  a „ajunge din urma” natiile prospere, am inceput mai degraba sa cersim la ei,
  sa furam, sa talharim sau sa fim sclavii lor.
  Nu este nici o umbra de indoiala ca acesta este adevarul pur, chiar daca unora
  nu
  le pica bine, indiferent de motivele lor personale sau de grup.Dealtfel din cele
  2
  milioane de romani plecati din tara dupa „89, cel putin 80% muncesc de obicei
  sub
  calificarea lor si in general sunt platiti mai putin, uneori trec prin situatii
  sociale mai mult decat deplorabile,insa nici picati cu ceara nu ar recunoaste
  starea de lucruri,in general mimeaza o bunastare si o situatie sociala pe care o
  pot totusi atinge, dar nicidecum fara indelungi ani de munca grea si
  respectivele
  situatii amintite(este adevarat insa ca, comparat cu Ro. se fac mai multi bani
  insa numai fiecare in parte stie daca sacrificiile respective se merita).
  Asta face parte- mai mult ca la alte popoare- din tipologia romaneasca si nu
  poate fi invinsa cu usurinta. Intrebarea este, insa :nu credeti ca suntem
  deja cu timpul trecut (totusi, mai bine mai tarziu decat niciodata) ca sa ne
  adunam
  istoric si sa ne reparam piciorul rupt, sa avem apoi curajul, mandria ,dar mai
  ales
  dreptul sa ne ridicam intre natiile ajunse pe adevaratele culmi ale
  prosperitatii
  si justitiei sociale? Cea ce este un paradox, este ca sute de mii de romani (nu
  neaparat doar de 18 ani) muncesc in tari monarhice (unde,intr-adevar, sunt
  tratati
  si platiti mai bine decat in alte tari, o alta dovada a superioritatii
  sistemului
  monarhic, care se bazeaza pe realul respect fata de fiinta umana si nu pe cel
  declamativ si urmare nu directa a unui ordin al casei egale, ci urmare a
  interactiunii directe dintre populatia bastinasa- cu aspiratiile lor sociale
  implinite si/mai ales, implinite, datorita sistemului monarhic- si „emigranti”)
  dar cand se intorc acasa(ei,familiile si prietenii lor), sau voteaza in tarile
  respective, aleg ,mereu, pe aceiasi, care, de acum e dovedit, au interese ca
  Romania sa ramana o tara cu-macar- un picior rupt.

  Iata de ce, consider ca de actualitate, a privi in istoria trecuta si recenta a
  noastra, in paralel cu cea a natiilor care „s-au incapatanat” sa ramana blocate
  in istorie, cu regi sau regine (sau imparati), iar republicarea articolului de
  mai jos reprezinta modul meu de a spune „Buna ziua” tuturor romanilor, inclusiv
  celor care urasc monarhia(rational sau visceral) si carora le sugerez sa
  priveasca
  acest lucru doar cu un ochi critic, practic si nu emotiv , ca in cazul „regele e
  strain”( si casa regala a Norvegiei isi are obarsia tot in Germania iar
  Norvegia,
  la toate topurile pozitive este intre primele 5 tari de pe mapamond),sau ca
  „regele e de neatins,iar populatia este intr-un status de slugarnicie”,pentru
  ca -stim cu totii- ca regii si reginele actuali sunt mult mai populari decat
  multi presedinti, iar Spania s-a ridicat din nou intre natiile prospere,
  incepand
  cu anul revenirii tarii la sistemul monarhic.
  –––––––––––––––––––––––––––\
  ––––––

  In Romania, ca in multe alte tari care se confrunta cu probleme economice
  serioase cronice, mai direct zis , pauperizare la scara intinsa,in fondul
  problemei ,invariabil,se regaseste criza continua politica, politica care ,in
  toate societatile trecute sau actuale defineste atat economicul unei tari,
  natii,cat si profilul social general.Nu mai e nici un secret ca aderarea la
  comunitatzi economice internationale (continentale,regionale sau mondiale) poate
  aduce o imbunatatzire -chiar subtantiala- in bunastarea generala a populatiei
  unei natii,dar aceasta nu poate continua prea mult in timp , daca local- in tara
  respectiva, aici Romania- sistemul politic cuplat cu managementul economic,nu
  face eforturi, chiar sacrificii, sa aduca tara pe un drum economic sanatos,
  adica in care productia sa fie eficienta prin pretul de cost si grad de
  productivitate ,mai mult decat acceptabila calitativ si abundenta
  cantitativ,iar distribuirea profitului sa se faca in mod echitabil.Nu e
  deasemeni nici un secret ca Romania postdecembrista ,sub masca unei
  democratizari de tip occidental, a importat ( din occident) mai mult decat
  democratzie in sine , un imperialism economic extrem de agresiv( bazat in
  special pe vanzare de bunuri produse in alte tari, sau loco insa sub patronaj
  strain), care-alaturi de alti factori- in mai putin de cativa ani, a dus la o
  polarizare economica in special, din care deriva polarizarea sociala in
  general, nemaiintalnita nici chiar in perioada antebelica. Mai precis spus,
  peste noapte, s-a creat o oligarhie economica (cuplata pe persoane politice) in
  care un singur individ a acumulat sute de milioane( de euro,ca sa ne referim la
  moneda actuala cea mai puternica) in timp ce milioane de cetateni au saracit
  rapid si atat de intens incat magazinele cu haine vechi, au devenit parte din
  cotidian iar speranta ridicarii nivelului de trai a ajuns loteria.Dar ce sta la
  baza acestei stari generale -pentru prea multi, desperate- nu este nimic
  altceva decat coruptia si aranjamente mafiotice la nivel guvernamental, atat la
  centru cat si in teritoriu. Situatia aceasta este atat de acuta prin intindere
  in spatiu (mioritic) si atat de cronica deja, daca ne raportam la cealalata
  dimensiune, timpul, incat omul obisnuit,s-a resemnat si a pierdut chiar si
  speranta ca lucrurile se mai pot indrepta.Exista desigur, grupuri sau indivizi
  izolatzi care aduc zilnic aceasta problema pe tapetul public si vin cu solutii,
  insa caracatitza coruptiei e atat de mare, atat de organizata si atat de
  puternica,incat sufoca rapid aceste incercari de normalizare a politicii
  roamanesti, care este -fara dubiu- raspunzatoare de intreaga situatie creata si
  perpetuata in Romania.Intrebarile , cum sa se faca redresarea, exista peste
  tot,raspunsuri de asemeni,insa punerea in practica e …simpla teorie.De ce?
  Pentru ca,coruptia nu este numai la nivele inalte -care, de departe este cel mai
  periculos lucru pentru o societate- dar este infiltrata chiar in patura sociala
  cea mai de jos.Un director corupt, de la o interprindere mica, deobicei
  incompetent , hot si lipsit in general de caracteristici morale, nu poate
  supravietui in functie daca nu e sustinut de diversi alti, inclusiv -macar
  catziva – muncitori din intreprinderea respectiva.Folosirea cuvantului „catziva”
  creaza- poate – perceptia ca fenomenul este extrem de restrans, insa in
  realitate este extrem de intins, acest lucru regasindu-se din plin intr-un numar
  imens de unitatzi comerciale(indiferent de profil, productie, desfacere
  etc.)sistem educational, sanatate, s.a.m.d.,folosind cifre, putem spune ca in
  acest sistem vicios ,nesanatos, sunt inglobati poate chiar peste un milion de
  cetateni, unii dintre ei facand acest joc chiar si pentru un extrem de mic
  profit (ilegal, absolut, chiar daca are alura legalitatzii).A porni o lupta
  generala impotriva acestei situatii este egal cu a porni la lupta impotriva
  vantului sau apelor marii, este absolut absurd si nonsens, mai ales- repet, mai
  ales- ca institutiile care ar trebui sa duca aceasta lupta, sunt profund
  infiltatate, ele insele, de indivizi corupti , pusi cu orice pretz, pe
  capatuiala.In sfarsit, se poate spune ca aceast cancer social, coruptia, este,nu
  o exceptie ci o regula,din pacate secular cronica si ajunsa la grad de
  mentalitate populara.Singura solutie practica de a indrepta lucrurile, se
  regaseste in doua proverbe romanesti ” Pestele se impute de la cap” combinat cu
  al doilea,”Raul trebuie taiat din radacina”.Desi aparent , radacina ar fi grupul
  celor „de jos” intrati in acest cerc al coruptiei, realitatea este , ca in
  sistemul politic, varful reprezinta radacina.Si, in toate administratiile
  cunoscut de noi,cetateni inca in viatza( nu facem referire la istoria mai
  recenta sau de mult trecuta , cunoscuta din cartzi) ,pornind cu cea imediat
  postbelica si culminand cu dictatura criminala ceausista, observam usor ca in
  toate aceste administratii, coruptia , minciuna ,razbunarea politica,
  dezinformarea, etc. etc. au fost si raman trasaturi de baza ale
  stabilimentului.Iar in cazul fostului presedinte Iliescu,ranchiuna adanca si
  razbunarea personala ,au culminat cu executarea ilegala si prematura a cuplului
  ceausist,tocmai pentru a a-si satisface dorinta criminala de razbunare personala
  si- in acelasi timp-pentru a bloca aducera la lumina- pentru eternitate- a unor
  adevaruri cunoscute-foarte posibil- numai de cuplul dictator.Presedintia lui
  Constantinescu, bazata mai mult pe infatuare personala si dezavuare a unui
  sistem fost legal in Romania( regalitatea) ,frica de actiune civica, a dus la
  cufundarea si mai adanca a tarii in mocirla in care inca se zbate tara si la
  aceasta data.Lupta actuala a presedintiei cu diferse parti ale eshicherului
  politic romanesc , mentine nivelul de trai al romanilor la cele mai joase cote
  in randul tarilor fost comuniste,chiar si speranta de mai bine abia mai
  palpaie.Revenind la solutia eradicarii aceste stari de lucruri, trebuie
  subliniat inca o data ca radacina raului in Romania, este de fapt capul
  pestelui, si lucrurile se vor indrepta – nu peste noapte, dar se vor indrepta-
  odata cu retezarea capului imputit si inlocuirea cu unul sanatos, aceasta nu
  presupune doar inlocuirea unei persoane,- a presedintelui,care din orice parte
  ar veni ramane tributara unui grup social- ci cu inlocuirea sistemului care e
  dovedit ca are extrem de mari deficiente si ca nu poate fi tratat de multimea de
  boli, atata timp cat otrava vine din interior,din propiul organism .In opinia
  mea,regaliatatea este singura garantie a unei vieti economice si -in general-
  sociale, sanatoase, iar traditia romanilor de mii de ani este monarhia, plus ca,
  avem exemple concrete de natii conduse de case regale ” demodate, in afara
  istoriei” etc,care nu numai ca ” o duc bine” dar sunt chiar in varful piramidei
  bunastarii.Trebuie sa fii idiot sau rauvoitor din cale afara sa nu vezi si sa
  recunosti ca Belgia, Suedia, Olanda,Japonia s.a.m.d. sunt tarile cu cele mai
  prospere economii din lume(evaluat inclusiv ,si prin ajutorul social oferit
  paturii sarace) iar Spania ,care a revenit la sistemul regalitatii (indepartat
  nu prea mult timp inainte de a fi fost abolit si in Romania) intr-un timp record
  a ajuns in randul tarilor enumerate mai sus,aceasta tara devenind ,in ultimii
  ani, un paradis pentru cautatorii de viata mai buna, chiar si pentru unii din
  tarile vestice.O mentalitate populara bazata pe idea ca „ne descurcam” cu datul
  de shpaga,cu mica invarteala si cu furtishagul,au facut si vor face ca
  bunastarea generala sa fie doar un deziderat si niciodata un fapt.Dar pentru a
  atinge acest deziderat trebuie sa intelegem ca o casa buna are un arhitect bun,
  un plan bun, un model bun si verificat. Modelul il avem in situatia tarilor
  enumerate mai sus, cea ce ne lipseste -cel putin aparent- este curajul si
  onestitatea de a recunoaste aceste lucruri si a incerca, cea ce , de fapt, nu
  este deloc nou sub soare, cea ce de fapt , apartine de sute de ani acestui neam
  si tinut ,romanii si Romania, inca din vremurile antice,cand ne numeam daci.Nu
  am sa fac nici o disertatie asupra avantajelor regalitatii ereditare sau
  constitutionale, totusi , daca facem referire chiar la Biblie observam ca regii
  Izraelului, cei mai multi,nu erau ereditari.Consideratia mea este ca pentru
  Romania monarhia constitutionala ar fi cea mai benifica,regele sau regina(
  pentru a nu fi nici urma de discriminare sexuala) putand fi ales/aleasa (pe baza
  unor preconditii si reguli bine gandite, rationale) pe viata dar in acelasi timp
  putand fi demisi la constatarea dovedita ca si-au depasit -in negativ-
  atributele oferite si impuse de lege.Monarhia constitutionala va oferi o
  stabilitate politica solida, care va sta la baza dezvoltarii economice ,iar
  administratia regala, neutra, va fi tamponul si arbitrul luptei politice a
  partidelor, care nu dovedesc o democratie cu nimic mai solida daca sunt cu mult
  mai multe de 3-4.Regele sau regina, in opinia mea poate fi orice cetatean cu
  drept de vot care depaseste conditiile generale de candidatura: numai cetatenie
  romana, cazier judiciar curat, examen medical fizic si mental trecut fara nici
  cea mai mica dificultate,absolvent de liceu si minimum 2 -3 ani de invatamant
  superior sau echivalent, o limba straina de circulatie internationala cunoscuta
  mai mult decat bine,neafiliat politic,sau macar disident al unui partid , fara a
  se mai fi inregistrat in altul, apartenenta religioasa neutra,cunoscut in media
  -chiar si numai locala-ca activist al drepturilor si libertatilor
  cetatenesti.Acestea ar fi -in opinia mea- conditiile generale de candidatura,
  dar tot in opinia mea ,ar fi de adaugat verificarea oficiala asupra raportului
  subiectului cu alcoolul, drogurile si fumatul, si desi aceste aspecte par a
  aduce atingere vietii private, totusi ele -neverificate-ar putea avea o
  importanta majora in cazul luarii deciziilor in criza.Nu mai este o problema de
  ghicit ca un fumator tanar chiar, in timp, i-si aduce prejudicii serioase
  sanatatii iar tara are dreptul -si obligatia ,in acelas timp-la un rege/regina
  sanatosi care pot efectua serviciul in conditii de stress fara a recurge la
  medicatie sau spitalizare,iar alcolul abuzat- chiar si in trecut- ca si
  drogurile , lasa urmari permanente – uzual inaparente in conditii obisnuite-
  asupra facultatilor mentale si a sanatatii generale.Al doilea motiv care ar
  impune si aceste conditii ca eliminatorii (daca nu sunt satisfacute) este faptul
  ca ,casa regala TREBUIE sa fie un model pentru intreaga societate si mai ales
  pentru tinerele generatii care vin, si care, in urma occidentalizarii
  neselective, au de infruntat serioase probleme in viata personala si sociala.Un
  rege, obligatoriu si sotia, sau o regina , obligatoriu si sotul, care nu sunt
  fumatori nu au avut si nu au probleme cu alcoolul, drogurile sau jocurile de
  noroc, nu pot fi decat cel mai serios si atractiv model pentru copiii proveniti
  chiar si din familii cu aceste probleme. Ori se stie, ca orice invatatura are
  roade bune daca cel care o raspandeste, el insusi o aplica zi de zi, cu
  seriozitate si nu numai o propavaduieste.Un rege si/sau o regina (ca de altfel
  si un presedinte de tara) sunt perceputi ca persoana cu cel mai inalt grad de
  moralitate si instructie civica si daca este adevarat, masele deobicei ii
  urmeaza pe acestia iar rezultatele benefice nu se lasa prea mult asteptate, asa
  cum in caz contrar, un conducator de tara corupt sau cu deficiente morale sau de
  comportament, induc in randul maselor cel putin confuzie ,delasare si chiar
  nesiguranta , dar destul de frecvent, riscul cel mai mare este pauperzarea pe
  scara larga si cresterea criminalitatii, ca rezultat direct al saraciei si
  indirect ca rezultat al lipsei de control al fortelor de ordine- si in general
  al sistemului juridic- care devin -ca si primul om al tarii- corupte.Coruptia se
  propaga cel mai rapid de sus in jos, ca un cancer de la celula la celula, aici
  de la om la om, pe scara ierarhica, iar – cum bine stim- un presedinte ,
  exponent al unui partid politic, este imposibil ca sa nu i se ivesca ocazia sa
  fie impins, fortat,sa plateasca pentru faptul ca a fost propulsat in sus, iar
  aceasta plata, „favoare” va fi ceruta- aproape fara exceptie- in afara legii,
  tocmai pentru a ascunde sau musamaliza o situatie ilicita sau chiar numai
  prejudiciatoare sub alte aspecte.In sfarsit, cum spuneam si altadata,se zice
  ca republica e un model de guvernare nou, insa stim bine ca e mai veche de doua
  mii de ani, iar daca pentru multe sute de ani a disparut de pe harta politica a
  lumii este tocmai pentru ca s-a dovedit a fi foarte vulnerabila la coruptie,
  flagel care realmente poate distruge un popor.Sunt convins ca -poate- multi din
  cei care citesc acest articol,le repunga gandul de a avea un rege (sau si mai
  rau, regina!) in subconstient, aceasta fiind tradus „regele are drepturi
  supreme iar noi suntem sclavi !”, cea ce face ca sangele sa coloreze obrazul in
  scarlet, adrenalina sa tasneasca prin toti porii , iar ratiunea albastra sa fie
  impinsa in afara oricarei discutii.In realitate ,monarhiile de azi sunt cu mult
  mai populare atat in propiile tari cat si in afara, decat orice presedintie in
  propiile lor tari, iar legatura si raporturile dintre cetateanul „umil” si rege
  sunt mult mai calde si mai cordiale decat ne putem imagina.Desigur ca acest
  lucru are valoarea sa, insa cel mai important lucru ramane daca ” supusii
  altetei sale regale” ( adica poporul de rand) au un loc de munca decent si bine
  platit, daca au mancare mai mult decat suficienta, apa calda permanent, si un
  automobil chiar de mic litraj.Iar cum bine stim, acum dupa „89, si dupa cum
  banuiam destul de aproape de adevar, inainte de „89, toate acestea erau si sunt
  realitati indiscutabile in tarile occidentale dar mai ales in cele cu
  monarhii.Se spune ca fiecare popor are soarta pe care o merita.Partial, este
  adevarat, insa toate popoarele merita sa traiasca in bunastare,problema este
  daca invatatorii neamului sunt onesti si nu sunt vanduti unei ideologii sau
  alteia, pentru avantaje materiale sau pur si simplu din „mandrie patriotica” sau
  alte lozinci cu iz patriotard care au scopul de a bloca pe multi sa gandeasca
  independent, sau chiar de ai rusina, pe cei care o fac.Concluzia mea,cu privire
  la forma de guvernamant , pentru toate tarile, dar aici, pentru Romania, este ca
  monarhia constitutionala ar scuti natiile de multe din necazurile si problemele
  cu care se confrunta de peste un secol.Dupa cum se stie din media
  internationala,in toate tarile cu forma de guvernamant Republica (presedintie)
  alegerile prezidentiale -la 4,la 5 sau 8 ani- nu numai ca consuma resurse
  financiare in mod inutil, insa – si este extrem de important- pentru motive
  aproape viscerale, in populatie se produce o diviziune adanca, marcata de
  agresivitate verbala si chiar fizica, si nu numai intre grupuri sociale dar
  chiar si in cadrul familiilor.Poate ca psihologia acestui mecanism nu este greu
  de descifrat,insa in mare se poate vorbi de o mandrie si prejudecata exacerbate
  care au ca subiect in primul rand persoana in cauza, votantul -si nu cel „de
  ales”- care o data ce si-a declarat adeziunea si sprijinul pentru un anume
  candidat (la presedintie) nici cele mai valabile argumente nu-l vor face sa-si
  schimbe opinia, pentru ca astfel el ar trebui sa recunoasca ca EL,- niciodata
  EL- a gresit! Prejudecata vine din faptul ca ne facem o parere despre un
  candidat din aparenta acestuia si din modul de exprimare,din generozitatea
  regala (de data aceasta) cu care promite mii si mii de lucruri si- din mare
  nefericire- nu prin analizarea trecutului acestui individ si a actiunilor
  prezente care sunt de fapt oglinda nevenetiana a caracterului.Cea ce mai e de
  remarcat este faptul ca cobarand la ceilalti „alesi”( senatori , reprezentanti)
  pasiunile se domolesc, chiar rapid, pe cand ,fiind in discutie omul pentru
  postul suprem, pasiunile clocotesc ajungand la extrem, manifestate prin injurii
  si insulte, maltratari fizice si chiar omucidere.Aceste acte nu se intalnesc la
  alegerile parlamentare din nici o tara cu monarhie ca si forma de guvernamant,si
  nu s-ar intampla nici in Romania daca tara ar fi condusa de o administratie
  regala care are si ar avea tot interesul sa mentina stabilitate in toate
  domeniile si la toate nivelele, chiar si pentru simplul motiv doar pentru a-si
  asigura continuitatea pe tronul tarii pana la limita maxima.Un alt aspect , din
  ce in ce mai demonstrabil in timp, inclusiv (si mai ales) la republicile cu
  democratie, este alunecarea spre dictatura fie sub acoperirea de satisfacere a
  „spatiului vital”(Germania inceputului secolului trecut) fie pentru „apararea
  victoriilor revolutionare”( Rusia -URSS-ul stalinist al secolului trecut),fie
  pentru contracararea „imperialismului mondial”(Korea de Nord a zilelor noastre)
  incercari similare in America de Sud(in trecut si in prezent) si intr-un mod
  sofisticat in SUA zilelor noastre .Cea ce este de remarcat, ar fi ca mai toate
  aceste dictaturi afisate sau mascate ,nu numai ca aduc o multime de probleme in
  interiorul propiilor societati, insa prin forta armata -pe motivatii false-
  intervin in tari diverse fie ocupandu-le , fie producandu-le seisme sociale
  care, realmente, aduc asupra poporului respectiv iadul veritabil. In acest
  context,”international” e interesant de remarcat ca in ultima suta de ani
  monarhiile au tendinta reala de a fi adevarati slujitori ai poporului, pe cand
  guvernele prezidentiale devin tot mai agresive atat pe plan intern dar si
  extern, atat in plafonarea sau chiar reducerea nivelului de trai al populatiei
  dar si prin abuzuri grave impotriva drepturilor cetatenesti. Nu am enumerat la
  acest capitol dictatura din Romania postbelica, nu pentru ca nu ar fi existat,
  ci pentru ca a fost o dictatura ceva mai aparte, „dictatura proletariatului”,iar
  Romania datorita fiasco-ului economic total si aproape din start, nu ar fi putut
  sa intervina armat in nici o alta tara , nici pentru o singura zi.Nu e nici un
  dubiu asupra faptului ca dictatura de o jumatate de secol din Romania a fost una
  dintre cele mai urate din istoria omenirii, fiind sustinuta prin segregare
  economica (chiar daca saracia era plenipotentiala ,totusi anumite paturi ,grupe
  sociale erau apropape sclavagizate) dusa la extrem- cum bine stim- de
  ex-presedintele Iliescu ( primul presedinte „democrat”) prin actul oficial de
  instigarea la omucidere a unor grupe sociale impotriva altora.Se spune ca
  regele( guvernarea monarhica) ar fi lasate de Dumnezeu ; noi nu stim daca e
  adevarat sau nu, insa cea ce stim clar este ca desi tarile cu monarhii ,nu sunt
  in fiecare zi cap de afis in stirile ziarelor sau televiziunilor,ele sunt
  constant adnotate cu plus, iar linistea lor -inclusiv si cea aparenta- e
  dublata de o viata dusa in indestulare modesta si neprovocatoare,in care
  cetateanul de rand,”umil supus al Majestatii Sale” i-si traieste in tihna si din
  plin, visele.

  Fri Apr 16, 2010 1:49 pm


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s